Degustační vinný set Vinařství Tomáš Krist se stojanem
Kúp teraz a dodávame vám do 11.12.2024
Degustácia vín z Vinárstva Krist
Degustácia vína je súhrn všetkých našich vnemov a slúži na určenie kvality vína, poznanie nových vôní a chutí. Má za úlohu dať laickej verejnosti možnosť zoznámiť sa s vlastnosťami rôznych odrôd a ukázať, aké víno vyberať pri ďalšom nákupe. U degustácie hodnotíme farbu, vôňu, chuť, telo, harmóniu, celkový dojem a dochuť. Súhrn všetkých týchto vnemov nám ukáže celkový výsledok hodnoteného vína. Pri degustácii postupujeme od vín suchých k vínam sladším, ale úlohu zohrávajú aj iné atribúty, preto odporúčame dodržať poradie určené naším sommelierom. Neoddeliteľnou súčasťou degustácie je kvalitný "degustačné pohárik" z tenkého, číreho skla, kreré sa medzi jednotlivými vzorkami preplachuje čistou vodou. Tiež je dôležitá servírovací teplota vína. Za optimálne degustačné množstvo sa považuje 1/16 litra, tj. Cca 6 cl.
Čo pripraviť vopred?
A. Ako temperovať víno? S dostatočným predstihom dáte chladiť vína do chladničky, ideálne do chladiacej vinotéky. Na určenie správnej teploty a zabezpečenia primeraného servisu odporúčame použiť Sommelierske sady obsahujúce teplomer, otvárač na víno atp., Ktoré sú tiež k dostaniu v e-shope www.vinogalerie.cz
- Biele víno (ak nie je uvedené inak), podávame pri teplote 10-12 ° C.
- Ružové víno (ak nie je uvedené inak), podávame pri teplote 10-12 ° C.
- Červené víno (ak nie je uvedené inak), podávame pri teplotě14-16 ° C.
- Sekty (ak nie je uvedené inak), podávame pri teplote 8-10 ° C.
B. Ako pripraviť stôl Čisté poháre z tenkého, číreho skla. Menšie sa používajú pre vína biele a ružové, poháre s väčším objemom na vína červené. Vyššia úzke (flauty) na sekty. Otvárač na víno. Čistá neochutená pitná voda na preplachovanie pohárov a čistenie úst medzi vzorkami.
C.Text sommeliéra:
1. Privítanie hostí
2. Naše ochutnávka, čiže degustácie, slúži na to, aby si každý vybral svoju obľúbenú odrodu.
3. Vína rozdeľujeme na zemská, akostné a prívlastkové, ktorá sa ďalej delí na kabinet, neskorý zber, výber z hrozna a bobuľový výber. Toto delenie je odvodené od cukru obsiahnutého v hrozne pri zbere. Ďalej potom vína delíme podľa oblasti (terior), v ktorej sa vinice nachádzajú.
4. Proces výroby vína začína zberom hrozna s nasledujúcim odzrněním a oddelením strapiny od hrozna. Potom sa hrozno lisujú a šťava alebo rmut kvasí. Pri kvasení sa z hroznového cukru vďaka kvasinkám stáva alkohol a oxid uhličitý. Ďalšou fázou výroby vína je jeho školenia, tj. Proces, pri ktorom sa oddeľujú zákalové častice od vína. Potom už nasleduje fľašovanie a zrenie vína vo fľaši.
5. Ako degustovať? Víno posudzujeme najprv pohľadom, tu hodnotíme predovšetkým čírosť, farbu vína a hustotu (glycerín) - tú poznáme podľa stopy zanechané vínom na poháriku po jej zakrútený. Druhým krokom je posúdenie aróma, hodnotíme predovšetkým ovocné a kvetnaté tóny. Posledným krokom je samotné ochutnanie vína. Pomaly sa napijeme, víno chvíľu provalíme na jazyku tak, aby víno vyplnilo celú ústnu dutinu. Ďalej si všímame dĺžky dochuti vína po jeho prehltnutí.
6. Degustačná set vín z Vinařství Tomáš Krist
Vinárskou firmu založil vlastnými prostriedkami Tomáš Krist v roku 1996 a nadviazal tým na rodinou tradíciu. Od začiatku si stanovil jasný cieľ: stať sa absolútnou špičkou. Sídli v obci Milotice neďaleko Kyjova, kde hospodári na 12ha vlastných viníc. Z ročníka 2000 uviedol na trh prvých päť vín, z ročníka 2001 už ich bolo pätnásť. V súčasnej dobe ponúka cez päťdesiat druhov fľaškových vín. Vinárstvo používa ako hrozno z vlastnej produkcie, tak hrozno nakúpené väčšinou od rodinných príslušníkov. Zásadou je celoročná dohľad nad vinohradmi, z ktorých hrozno nakupujú
Tramín červený
Rulandské šedé
Irsai Oliver
Cabernet Sauvignon Rosé
Modrý Portugal
Rulandské modré
Stojan na víno na 6 lahví - RV9
Vinárstvo | Vinárstvo Krist Tomáš |
---|---|
Počet fliaš | 6 fliaš |