Degustačný set prívlastkových vín bobuľový výber, Vinárstvo Krist Tomáš
Degustácia vína je súhrn všetkých našich vnemov a slúži na určenie kvality vína, poznanie nových vôní a chutí. Má za úlohu dať laickej verejnosti možnosť zoznámiť sa s vlastnosťami rôznych odrôd a ukázať, aké víno vybrať pri ďalšom nákupe. U degustácie hodnotíme farbu, vôňu, chuť, telo, harmóniu, celkový dojem a dochuť. Súhrn všetkých týchto vnemov nám ukáže celkový výsledok hodnoteného vína. Pri degustácii postupujeme od vín suchých k vínam sladším, ale rolu hrajú aj iné atribúty, preto odporúčame dodržať poradie určené naším sommelierom. Neoddeliteľnou súčasťou degustácie je kvalitný "degustačný pohárik" z tenkého, číreho skla, ktorý sa medzi jednotlivými vzorkami preplachuje čistou vodou. Tiež je dôležitá servírovací teplota vína. Za optimálne degustačnej množstve sa považuje 1/16 litra, tj. Cca 6 cl.
Čo pripraviť vopred?
A. Ako temperovať víno? Vopred dáte chladiť vína do chladničky, ideálne do chladiacej vinotéky. Na určenie správnej teploty a zabezpečenia primeraného servisu odporúčame použiť sommelierske sady obsahujúce teplomer, otvárač na víno atp., Ktoré sú tiež k dostupné v e-shope www.vinogalerie.cz
- Biele víno (ak nie je uvedené inak), podávame pri teplote 10-12 ° C.
- Ružové víno (ak nie je uvedené inak), podávame pri teplote 10-12 ° C.
- Červené víno (ak nie je uvedené inak), podávame pri teplote 14-16 ° C.
- Sekty (ak nie je uvedené inak), podávame pri teplote 8-10 ° C.
B. Ako pripraviť stôl? Čisté poháre z tenkého, číreho skla. Menšie sa používajú pre vína biele a ružové, poháre s väčším objemom na vína červené. Vyššie úzke (flauty) na sekty. Otvárač na víno. Čistá neochutená pitná voda na preplachovanie pohárov a čistenie úst medzi vzorkami.
C. Text sommeliéra:
1. Privítanie hostí
2. Naše ochutnávka, čiže degustácie, slúži na to, aby si každý vybral svoju obľúbenú odrodu.
3. Vína rozdeľujeme na krajinskej, akostné a prívlastkové, ktorá sa ďalej delí na kabinet, neskorý zber, výber z hrozna a bobuľový výber. Toto delenie je odvodené od cukru obsiahnutého v hrozne pri zbere. Ďalej potom vína delíme podľa oblasti (terior), v ktorej sa vinice nachádzajú.
4. Proces výroby vína začína zberom hrozna s nasledujúcim od zrnením a oddelením strapiny od hrozna. Potom sa hrozno lisuje a šťava alebo rmut kvasí. Pri kvasení sa z hroznového cukru vďaka kvasinkám stáva alkoholu oxid uhličitý. Ďalšou fázou výroby vína je jeho školenie, tj. proces, pri ktorom sa oddeľujú zákalové častice od vína. Potom už nasleduje fľašovanie a zrenie vína vo fľaši.
5. Ako degustovať? Víno posudzujeme najprv pohľadom, tu hodnotíme predovšetkým čírosť, farbu vína a hustotu (glycerín) - tú poznáme podľa stopy zanechané vínom na poháriku po jej zakrútený. Druhým krokom je posúdenie arómy, hodnotíme predovšetkým ovocné a kvetnaté tóny. Posledným krokom je samotné ochutnanie vína. Pomaly sa napijeme, víno chvíľu provalíme na jazyku tak, aby víno vyplnilo celú ústnu dutinu. Ďalej si všímame dĺžky dochuti vína po jeho prehltnutí.
Degustačný set obsahuje:
Sauvignon 2012, bobuľový výber, Vinárstvo Krist Tomáš, 0,375 l
Rulandské šedé 2015, bobuľový výber, Vinárstvo Krist Tomáš, 0,375 l
Tramín červený 2015, bobuľový výber, Vinárstvo Krist Tomáš, 0,375 l
Pálava 2015, bobuľový výber, Vinárstvo Krist Tomáš, 0,375 l
Rulandské modré rose 2015, bobuľový výber, Vinárstvo Krist Tomáš, 0,375 l
Rulandské modré 2009, bobuľový výber, Vinárstvo Krist Tomáš, 0,375 l
Táto degustácia je určená pre laickú verejnosť. Nejedná sa o profesionálnu hodnotiteľskou degustáciu.
Vinárstvo | Vinárstvo Krist Tomáš |
---|---|
Počet fliaš | 6 fliaš |